A Virágzó Zugló Program 2016 keretében megkezdődtek az ültetések 


A Virágzó Zugló Program a ZUG Közösségi Kert és a Pihenőpark 
életét is figyelemmel kíséri


Közösségi kertépítés az Olajág Otthon előtti utcafrontonNyárbúcsúztató Vigalom a Cserepes Háznál


További képek > >


A Zuglói Önkormányzati Rendészet utcafrontjának szépítése
További képek > >


További képek az ültetésről > >ZUG Közösségi Kert

A Virágzó Zugló Program keretében a kert közös területein fűszernövények, gyümölcsök, cserjék, virágok lettek ültetve márciusban. További képek > >

Róna - Thököly út sarkának tavaszi és őszi állapota

2014-ben megjelent cikkek a Zuglói Lapokban

2014.09.18.


2014.06.19.

2014.05.22.


2014.04.24.


2014.04.10.

2014.02.13.


2014.01.30.

2014.01.16.
ÉVADZÁRÓ ÜNNEPSÉG 2013Róna utca - Varsó utca árvácska ültetés

Előadások a Lipták Villában

 

A Lipták Villa új külsőt kapott

A Lipták Villa is megújult a Virágzó Zugló Program keretében. Az épület előkertjét az intézmény dolgozói és a Virágzó Zugló Program csapata közösen hozta létre.


Már a Vezér utca is virágzik


Ezúttal nem egy lakótelep, vagy egy intézmény körül tűnt fel a Virágzó Zugló Program csapata. A héten egy Vezér utcai étterem utcafrontja szépült meg. A 2011 óta működő program célja, hogy a zuglóiak közösen hozzák rendbe a házukhoz tartozó utcafrontot.


Angol utcai nyílt est képekben


ÚTON NYUGAT - EURÓPÁBA...

A Tábornok utcai ház lakói és a Virágzó Zugló 2013 utcafrontszépítő és közösségi kertépítő program közös eredménye magáért beszél.

MADÁRBARÁT ÓVODA

A Virágzó Zugló Program a Pöttöm Park Óvodában járt, ahol közel 100 gyerek, a szülők, és az óvónők együttes erővel szépítették meg az udvart különböző egynyári palántákkal és madárbarát cserjékkel.
A Paskál park is virágba borult

A Virágzó Zugló Program keretében ezúttal a Paskál parkban található Olajág Idősek Otthona előtti közterület szépült meg. A polgármester kezdeményezésére indult program keretében az elmúlt években már számos utcafront borult virágba.

Virágzó Otthon

A zuglói Olajág Otthon nyárköszöntő rendezvényén a Virágzó zugló program keretén belül megszépült az intézmény utcafronti része, melyről a Zuglói Média összefoglalója itt található:


2013.05.25-én a Zuglói Sportfesztiválon képviselte magát

 a Virágzó Zugló Program.

A sportprogramok és a színpadi műsorok mellett, a virágba borult standnál a program részleteivel ismerkedhettek meg az érdeklődök. A helyszínen lehetőség nyílt a jelentkezésre is, mely továbbra is adott a zuglói lakóközösségek számára. (Jelentkezési lapot ITT lehet letölteni.)


2013-ban megjelent cikkek a Zuglói Lapokban

2013.06.13.


2013.04.18.


2012-ben megjelent cikkek a Zuglói Lapokban

2012.08.23

2012.10.04.

2012.10.18.
Rólunk mondták 2012-ben:


A Zuglói Rendőrkapitányság is részt vesz a Virágzó Zugló ProgrambanSzeretettel meghívjuk Önt Virágzó Zugló Utcafront szépítési programunk következő állomására, ahol dr. Réti László rendőr alezredes és a Zuglói Rendőrkapitányság munkatársai közösen ültetik be egykori kollégájuk, Radovic Dusán emlékére állított
kopjafa körüli előteret és az intézmény bejáratának területét. 
 
Időpont: 2011. október 19. szerda, 9:30 h
Helyszín: Zuglói Rendőrkapitányság
(Stefánia u. 83-85.)
 
 
Szeretettel várunk minden érdeklődőt
Kint jártunk a Nyárbúcsúztató Vigalmon

Augusztus 27-én a Cserepesház melletti parkban került megrendezésre a hagyományos zuglói Nyárbúcsúztató Vigalom. A rendezvény főszervezője a Cserepesház, kiemelt támogatója a Zuglói Önkormányzat volt. Az immár tizenötödik alkalommal megrendezett eseményre az idei évben is több ezer érdeklődő látogatott ki.

A színes gyermek- és családi programok mellett a pavilonokba kitelepülő intézmények és szervezetek között az idei évben felkérést kapott a bemutatkozásra a Virágzó Zugló Program stábja is.

Standunkat a Borhy Kertészet és a DecoStones munkatársai lélegzetelállító virágzó szigetté varázsolták, ahol az érdeklődők felvilágosítást kaptak a program működéséről és a csatlakozás feltételeiről, a standon kihelyezett jelentkezési lapok kitöltésével, pedig közvetlen lehetőség nyílt, hogy az érdeklődők bekapcsolódhassanak a programba.

A nap folyamán pavilonunkat rengetegen keresték fel, sokan csatlakoztak a programhoz. Ezúton is köszönjük a rendezvényre kilátogató lelkes kertbarátoknak, hogy felkeresték standunkat!

Legközelebb a Virágzó Zugló Program csapatával a szeptember 24-én megrendezésre kerülő IV. Zuglói Káposzta- és Borfesztiválon találkozhatnak, látogassanak ki a Mogyoródi úti sportpályára és keressék fel ismét a Virágzó Zugló pavilonját! 

Tekintse meg az eseményről készített videót ►Virágzó Zugló Program csapata gyönyörű utcafrontot varázsolt a Polgárőrség székházánál

Augusztus 11-én a Zuglói Polgárőrség Laky Adolf utcai Székházánál tartottuk a Virágzó Zugló Program soron következő állomását. A kerületben hosszú évek óta eredményes és hatékony bűnmegelőzési és közbiztonsági szolgálatot is ellátó Polgárőrség a kötelezően előírt közfeladatok mellett elsősorban a szabadidejükben önként segítő kerületőrök munkáját koordinálja.

Megyeri Szabolcs programkoordinátor köszöntőjében elmondta: a mai alkalom eltér, kiemelkedik az eddigi ültetések sorából, hiszen ma egy olyan közösség székházának az utcafrontját virágoztatjuk fel, akik nap mint nap sokat tesznek az itt élőkért, Zuglóért, a rendezett kerületi közterületekért. Számunkra megtiszteltetés, hogy a program keretei között most mi segíthetjük az ő munkájukat.

 A közel harminc polgárőrrel közösen végzett ültetésen Papcsák Ferenc polgármester, Rozgonyi Zoltán alpolgármester és Markos György humorista, a Budapesti Polgárőrszövetség elnökhelyettese is segített. 

Ültetés közben Papcsák Ferenc polgármester elmondta: a Virágzó Zugló Program mára már öngerjesztő folyamattá vált, mert azok a házak akik kimaradtak, azok is elkezdtek érdeklődni a program iránt, sokan jelezték is utólagos csatlakozási szándékukat. Nagy öröm számomra, hogy a mai alkalmon én is jelen lehetek és segíthetek a polgárőrség tagjainak.

Zuglói Polgárőrség vezetője, Kardos Pál kifejtette: a program megvalósulása azért is különösen fontos a szabadidejüket áldozó polgárőröknek, mert lokálpatriótaként sokat tesznek az itt élőkért, és most a közösség viszonozta ezt a munkát, a székház utcafrontjának szebbé tételével.   

Rozgonyi Zoltán alpolgármester összefoglalójában kiemelte: tudom, hogy a polgárőrök milyen sokat dolgoznak és segítenek a kerületben élőknek, abban, hogy a közterületek rendezettek legyenek és hogy az embereket ne érjék támadások, ne legyenek rongálások, óvják játszótereink és iskoláink környékét, nagyon sokat tesznek a közösségért Zuglóban. Példát mutatnak a mindennapokban, ha az ő környezetük szép és rendezett, akkor az egy komoly példa lehet a zuglóiak számára.

Tudjon meg többet a programról, kattintson a www.kertesz.blog.hu-ra! 


Összefogással szépült meg a Hungária körút - Mogyoródi út kereszteződése

Összefogással szépült meg az utcafront Budapest egyik legforgalmasabb kereszteződésében, a Hungária körút-Mogyoródi út találkozásánál lévő társasház előtt. A Virágzó Zugló Program soron következő állomásán, a lakóközösség közel 20 tagja közreműködött a mintegy félszáz cserje elültetésében.  

 

Július 16-án szombaton az eligazítás után a társasház lakói Megyeri Szabolcs programkoordinátor irányításával fagyal cserjéket ültettek be a Hungária körútra néző előkertbe, illetve a Mogyoródi út felőli járda parkolót elválasztó szegélyre.. 

Haszon Gábor, a társasház képviselője elmondta: az itt élők meglepetéssel és nagy örömmel fogadták Papcsák Ferenc polgármester által kezdeményezett és az önkormányzat támogatásával megvalósuló programot. A hosszú évek óta várt cserjék elültetésében a lakóközösség sok tagja részt vett, mely önmagában is nagy siker.

Karai Jánosné, aki 1947 óta él ebben a társasházban és egykor maga is kertészként dolgozott, ültetés közben nosztalgiával mesélt azokról, a ma már hihetetlennek tűnő időkről, amikor a kerület szinte minden pontja virágzott, és a zöld-Zugló jelző valóságban is illett a kerületre. 

Gyügyei Attila, a helyszínen jelen lévő önkormányzati képviselő megköszönve a lakóközösség segítségét, kiemelte: a program jól látható eredménye az is, hogy építi  és fejleszti a közösséget, segít az összekovácsolódásban, egyben lehetőséget teremt a lakók és képviselő közötti párbeszédre, kihelyezett fogadóóra megtartására is.

A munka végeztével a jókedvű csapat a Papp László Budapest Sportaréna tőszomszédságában álló épület előtti cserjesor tövében örökítette meg a közös ültetést.  

  Tekintse meg az eseményről készített képgalériát ►

 Tekintse meg az eseményről készített videót ►

   Tudjon meg többet a programról, kattintson a www.kertesz.blog.hu-ra! Elkészült a Virágzó Zugló Program 100. utcafrontja

Június 21-én a Várna utcában került beültetésre a Virágzó Zugló Program 100. utcafrontja. A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen részt vett és a lakókkal közösen ültetett Zugló polgármestere és a képviselő-testület több tagja is.

 
Papcsák Ferenc ültetés közben kifejtette, hogy a lakóközösségek tagjainak a program alkalmat teremt arra, hogy közös munkával hozzák rendbe, ültessék be a lakóházukhoz tartozó előkertet és utcafrontot..Ez önmagában is sokat jelent a közösség összekovácsolásában, ám a program valódi sikere az hogy a lakók az ültetést követően, a mindennapokban is ápolják, gondozzák az elültetett növényeket, így válhatnak a közterületeink összefogással virágzóvá.

"Felemelő érzés látni generációk összefogását" 

A program szakmai koordinátora, Megyeri Szabolcs kertészmérnök újságírói kérdésre kiemelte, hogy az utcafronti virágágyások kialakításánál alapvetően más szempontokat kell figyelembe vennünk, mint egy zárt kert vagy egy közpark esetében. A kulcs itt az esztétikai élményen túl a praktikusság és a biztonságos mindennapi használat. Utcafronti virágágyásoknál érdemes Nyugat-Európai példákat megnéznünk, a példaértékű kialakításoknál szinte mindenhol figyeltek arra, hogy erősen szúrós, mérgező növények ne kerülhessenek az ágyásba. Elsősorban a vegetációs időszaknak megfelelő egynyári virágokat, vagy a legtöbb lakó által egyre jobban igényelt évelőket és virágzó cserjéket, bokrokat ültetjük el. A programban résztvevő kertbarátok döntő része hosszabb távra szeretné az utcafronti ágyást betelepíteni, a jelentkezők éppen ezért legszívesebben az évelő növényekből és a minden évben újra virágzó cserjékből választanak, hiszen szeretnék, ha munkájuk eredményét minden évben láthatnák. A program alapelve, hogy a Zuglói Önkormányzat által biztosított növényeket a kertbarátok közösen ültessék el, és később gondozzák is azokat. Öröm látni azokat a jelentkező közösségeket, ahol idősebb generáció együtt gondoskodik a ház előtti zöld terület tisztaságáról és szépítéséről a fiatalokkal -mondta a kertészmérnök.

 


Tekintse meg az eseményről készített képgalériát ►

Tekintse meg az eseményről készített videót ►

Kövesse nyomon a Virágzó Zugló Programot, kattintson a kertesz.blog.hu-ra! 

 


Felvirágoztattuk a 100 éves Liszt Ferenc Iskolát

A Virágzó Zugló Program csapata június 7-én az idén, fennállásának 100 éves évfordulóját ünneplő Liszt Ferenc Általános Iskolába látogatott. A Hermina úti épület előkertjében tanárok és diákok közösen ültették el a program keretében biztosított virágokat.   

A gyerekzsivajtól is hangos,jó hangulatú ültetésen közel harmincan kertészkedtek együtt. A virágágyások elkészítésében Rátonyi Flóra, a körzet önkormányzati képviselője is segített. 

A közös munka végeztével minden idők legnagyobb zongoraművészének nevét viselő iskola tanulóitól Megyeri Szabolcs programkoordinátor annyit kér, hogy közösen vigyázzanak az elkészült virágágyásokra, ápolják és gondozzák az elültetett növényeket.

Az ültetést követően Salamon Attiláné igazgató asszony megköszönve a résztvevők segítségét, mindenkit megvendégelt egy pohár teára és egy szelet zsíros kenyérre. 

Tekintse meg az eseményről készített képgalériát ►

Tekintse meg az eseményről készített videót ►

Kövesse nyomon a Virágzó Zugló Programot, kattintson a kertesz.blog.hu-ra!